Tema 1. Elements i compostos (II).

2. La taula periòdica dels elements.


2.1.- INTRODUCCIÓ I ESTRUCTURA.

Taula Periòdica dels elements actual

La taula periòdica s'estructura en columnes i fileres i els seus elements estan ordenats segons el valor creixent dels seus nombres atòmics.
Actualment es coneixen 118 elements, 83 dels quals es troben de forma natural a la Terra. Els elements químics s’ordenen segons el nombre atòmic en la taula periòdica.


a) Els elements del grup 1, els alcalins, tenen 1 electró en l' últim nivell. Han de perdre 1 electró per aconseguir una configuració més estable de gas noble.

b) Els elements del grup 2, els alcalinoteris, tenen 2 electrons en l' ultim nivell ocupat. Han de perdre 2 electrons per aconseguir una configuració mes estable.

c) Els elements del grup 13 tenen 3 electrons en l' últim nivell.

d) Els elements del grup 14 tenen 4 electrons en l' últim nivell.

e) Els elements del grup 15 tenen 5 electrons en l'últim nivell.

f) Els elements del grup 16, anomenats calcògens, tenen 6 electrons en l'últim nivell i, per tant, tenen tendència a captar 2 electrons per adquirir configuració de gas noble i convertir-se en anions -2.

g) Els elements del grup 17, els anomenats halògens, tenen 7 electrons en l'últim nivell, d'aquesta manera tenen tendència a captar 1 electró per adquirir configuració de gas noble, convertint-se en anions -1.

h) Els elements del grup 18 s'anomenen gasos nobles, presentant una configuració molt estable que fa que no s'enllacin amb cap altre element.

Podeu conèixer una mica millor l'estructura de la Taula Periòdica mirant els videos següents:

VIDEO 1:

 També pots veure el video fent click aquí.
VIDEO 2:

 També pots veure el video fent click aquí.

2.2
.- HISTÒRIA DE LA TAULA PERIÒDICA.
 

Triadas de Döbereiner
El primer intent de classificació sistemàtica el va constituir l'estudi realitzat per Döbereiner, qui d'acord amb la seva gran semblança a característiques químiques seleccionar alguns elements químics en grups de tres, observant que les masses atòmiques d'aquests elements són aproximadament les mateixes. 


Llei de les octaves de Newlands
Article principal: John Alexander Reina Newlands.
El 1864, el químic anglès John Alexander Reina Newlands va comunicar al Royal College of Chemistry la seva observació que en ordenar els elements en ordre creixent dels seus pesos atòmics (prescindint de l'hidrogen), el vuitè element a partir de qualsevol altre tenia unes propietats molt similars al primer. En aquesta època, els anomenats gasos nobles no havien estat encara descoberts. Aquesta llei mostrava una certa ordenació dels elements en famílies (grups), amb propietats molt semblants entre si i en Períodes, formats per vuit elements les propietats anaven variant progressivament. 


Al següent video coneixeràs la història de la Taula Periòdica:

 També pots veure el video fent click aquí.

📌 EXERCICIS ESPECÍFICS APARTAT: "LA TAULA PERIÒDICA DELS ELEMENTS"

1.- En primer lloc, et proposem un full d'exercicis específics d'aquest apartat que estem treballant. Per descarregar-lo pots fer click aquí.

2.- A continuació teniu un exercici GRUPAL per treballar i conèixer una mica millor la Taula Periòdica dels Elements. Fer descarregar-lo feu click aquí.


A continuació us oferim una sèrie de links amb exercicis i activitats que us permetran millorar els vostres coneixements:
1.- Exercicis d'estructura atòmica i caràcterístiques dels àtoms.
2.- Exercicis tipus test de diferents conceptes relacionats amb l'estructura atòmica i la taula periòdica.
3.- Taula periòdica dinàmica-interactiva amb moltíssima informació -propietats i característiques dels elements, configuració electrònica, estat físic, etc, ). Molt interessant. 
4.- Activitat de zonaClic sobre la taula periòdica.

5.-Joc per relacionar els símbols dels elements amb els seus noms.
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada